beauty-354572_1920

BHA / BHT– אלה "אנטי אוקסידנטים" סינטטיים (המקבילים הסינתטיים לויטמין E ) ולעיתים קרובות השימוש בהם הוא ביחד. החומרים האלה גורמים לאלרגיות בעור, מגבירים את הסיכון לחלות בסרטן. החומר נמצא: בעיקר בשפתונים, בקרם לחות וכו'.

Formaldehyde– משמש כחומר משמר במגוון רחב של מוצרי קוסמטיקה. הוא כימיקל דליק וחסר צבע בעל ריח חזק, המשמש בעיקר בחומרי בנייה ובמוצרי בית. בתעשיית החקלאות הוא משמש להדברה של מזיקים, פטריות וחיידקים, ברפואה משמש כחומר משמר במעבדות לשימור איברים. ארגון הבריאות העולמי הגדיר את הפורמלדהייד כבר לפני מספר שנים, כחומר מסרטן. בנוסף לכך, עשוי לגרום גם לתופעות רפואיות קצרות טווח וביניהן: עיניים דומעות, צריבה בגרון, באף ובעיניים , שיעול, בחילה וגירוי בעור. החומר נמצא: בלק, בחומרי החלקת שיער, בשמפו ובקרמים.

פרבנים – Parabens– חומרים משמרים הנמצאים בשימוש רחב מאוד בקוסמטיקה ומשמשים גם כמרכיבי ריח. לרוב לא יצוין על התכשיר שהוא מכיל פרבנים כי ה"מתכון" לריחות נחשב כמשהו סודי ולכן ייצרני התכשירים לא מתבקשים לרשום את רכיבי הריח על אריזת התכשיר. הפרבנים חודרים בקלות לעור ונמצא קשר בין סרטן השד לפרבנים, הם זוהו ברקמות סרטן שד אנושיות, דבר המרמז על קשר אפשרי בין פרבנים וסרטן. בנוסף, חומר זה עלול לפגוע בפוריות הגבר והוא, מאיץ הזדקנות עור. החומר נמצא: בהערכה, בכ- 50% – 55% ממוצרי הקוסמטיקה.

צבעי זפת הפחם– מזוהים לרוב כמספרי E. זפת הפחם הינו חומר מסרטן ובנוסף לכך, הוא עשוי להכיל מתכות כבדות ואלומיניום הפוגעים בגוף ורעילים למוח. חלק מהצבעים אינם מאושרים לשימוש במזון, אך משתמשים בהם בתעשיית הקוסמטיקה. נמצאים: בצבעי שיער, בשפתונים וכו'.

TEA, MEA, DEA– משמשים כגורם המקשר בין פאזה שומנית לפאזה מיימית (מתחלבים), מגיבים עם כימיקלים אחרים ויוצרים ניטרו אמינים. חומרים אלה גורמים לגירוי בעור ובעיניים, במינון גבוה עלולים להיות מסרטים (סרטן בכבד ושינויים טרום סרטניים בבלוטת התריס). איגוד הקוסמטיקאים אסר את השימוש בהם, אך הם עדיין נכללים בטיפולים הקוסמטיים. ה- FDA פרסם, שמעל ל-42% מחומרי הקוסמטיקה עלולים להיות מזוהמים. באירופה, חומרים אלה אסורים לשימוש! החשיפה לחומרים אלו מסוכנת לילדים ותינוקות. נמצאים: בקרם לחות, בסבונים, בחומרי ניקוי, שמפו (הכמות הגבוהה ביותר).

Dibutyl phthalate- נקרא גם DBP- משמש בעיקר כממיס במוצרי לק ומונע ממנו להיות שביר, בנוסף משמש גם כמרכיב ריח. ברוב המקרים, לא יצוין על התכשיר שהוא מכיל כימיקל זה, כי ה"מתכון" לריחות נחשב כמשהו סודי ולכן יצרני התכשירים לא מתבקשים לרשום את הרכיב על אריזת התכשיר. הוא נספג דרך העור, הוא משפר את היכולות של הכימיקלים האחרים ויכול לגרום למוטציות גנטיות. הוכח בניסויי מעבדה, שהוא עשוי לגרום למומים התפתחותיים ולפגוע בפוריות. מרכז הבריאות בקנדה טוען, שחשיפה לחומר עלולה לגרום לבעיות בכבד ואי ספיקת כליות, אצל ילדים המשתמשים בתכשירים המכילים חומר זה. האיחוד האירופאי מסווג חומר זה כרעיל ליצורים החיים במים. נמצא: בעיקר בלקים, אך גם במוצרים רבים נוספים בעלי ריח.

(polyethylene glycols) PEGs– חומרים ממיסים, מנקים, מחליקים, מרככים, מספקי לחות. משתמשים בהם בעיקר בתכשירים מנקי פנים כדי להמיס שומנים ולכלוך וכן כחומר ממיס שומן בתנורים! אלה חומרים מבוססי תרכובות נפט, הם נמצאים בשימוש נרחב במוצרי קוסמטיקה ומשמשים גם כמשלשלים בתחום התרופות. בתהליך הייצור, PEGs עשויים להזדהם עם כמות מדודה של תחמוצת אתילן ו-1,4 Dioxane. תחמוצת אתילן חשודה כמסרטנת ובנוסף יכולה גם לפגוע במערכת העצבים. 1,4 Dioxane הוא קרצינוגן אדם חשוד. בבדיקה גילו כי כ 50% מכלל מוצרי הטיפוח עם PEG, מכילים כמויות משמעותיות של 1,4 Dioxane , גם במוצרי קוסמטיקה אשר המילה "טבעי" מופיעה על האריזה שלהם. PEGs עצמם יכולים לגרום לגירוי בעור ולרעילות מערכתית, במיוחד אם משתמשים בהם על עור פגוע. בנוסף, PEGs מתפקדים כמשפרי ספיגה של התכשיר לתוך העור, כך שהם מגבירים את חדירות שאר הכימיקלים המזיקים הנמצאים בתכשיר.

Fragrance– כ- 3,000 כימיקלים משמשים כניחוחות. נמצאים כמעט בכל תכשיר קוסמטיקה וחומרי ניקוי לבית ובעיקר במרככי כביסה. אפילו המוצרים המשווקים כמוצרים "ללא בישום" יכולים למעשה להכיל ניחוח יחד עם חומר היוצר מיסוך על הריח, על ידי מניעה של המוח לקלוט את ריח. למרות שהחוק דורש מחברות לרשום את כל המרכיבים הכימיים במוצר, בנושא חומרי הריח מאפשרת להם התקנה לא לרשום ממה הם מורכבים, מכיוון שה"מתכון" לריחות נחשב כמשהו סודי. רובם של הכימיקלים לא נבדקו האם הם מזיקים ורעילים, בהיותם לבד או בשילוב עם חומרי ניחוח אחרים. הרבה מהם עלולים לעורר אלרגיות, מיגרנות ותסמיני אסתמה. בסקר של חולי אסתמה נמצא שבושם ו/או מי קולון, פוגעים כמעט בשלושה מתוך ארבעה אנשים. יש ראיות לכך שחשיפה לבושם יכולה להחמיר אסתמה ואפילו לתרום להתפתחות שלה אצל ילדים. חוקרים בבריטניה דיווחו ש"הבושם" הוא הגורם השני בשכיחותו של אלרגיה בקרב חולים במרפאות עור. מחקרים אומרים שחומרי ניחוח מזיקים לא פחות מטבק ואף מועברים לתינוק דרך חלב אם. נמצאים: במוצרי קוסמטיקה, בחומרי ניקיון.

שמן מינרלי- Petrolatum– המרכיב העיקרי בשמן תינוקות ובווזלין נוזלי, נמצא גם בשמן פרפין. שמן מינרלי אוטם את העור ומונע אובדן לחות דרך העור, אך מה שקורה הוא בדיוק להיפך – השמן גורם לכליאה של הרעלים בתוך העור וכך הוא מזדהם, מאחר ונמנע ממנו סילוק רעלים, הדבר גורם לאקנה ולהזדקנות העור. השמן המינרלי מונע מן העור את השמנים הטבעיים שלו ובכך גורם לבקעים ויובש. נמצא: בקרמים לטיפוח עור הפנים והגוף, במוצרי תינוקות, במוצרי טיפוח לשיער (מוסיף ברק לשיער). וזלין- הוא שמן מינרלי המופק מתוצר זיקוק של נפט.

sulfateSodium laureth (SLS)– מרכיב זול המקציף ויוצר נפח במוצרים. משמש בתעשייה כמסיר גריז במנועים. מסוכן בעיקר לילדים, מאחר והוא מתרכז ברקמותיהם באחוזים גבוהים. גורם לשינויים ברקמת העין ולנשירת שיער. מחקרים טוענים כי הוא גורם לגירויי עיניים, לפריחות עור ולכיבים בפה. חומר זה חודר לעור, ללב, לריאות, לכבד ולמוח. הוא הוכח כחומר המסוגל לגרום לסרטן. נמצא: ב במשחות שניים (נפוץ), בתכשירי היגיינה אישית, בשמפו, בג'ל רחצה ובמוצרי תינוקות.

Triclosan– חומר משמר, אנטי בקטריאלי, חומר הרשום בסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה כקוטל חרקים ושייך לקבוצה של חומרים החשודים כמסרטנים. הוא עובר דרך העור וחשוד בגרימת הפרעות בתפקוד ההורמונלי. עקב השימוש הנרחב בו, התפתחו חיידקים אשר עמידים בפניו. נמצא: בחומרי חיטוי, בדאודורנטים, במשחות שיניים, בחומרי ניקוי.

O-Padimato– נמצא בעיקר במסנני שמש שאינם באמת מועילים בסינון הקרינה ונהפוך הוא. חומר זה עלול להגביר את הסיכון לסרטן העור. האנרגיה הנספגת על ידי מסנן השמש הופכת לרדיקלים חופשיים, המגבירים את הסיכוי לחלות בסרטן העור וכן מגיבים עם כימיקלים אחרים ויוצרים ניטרו-אמינים. כמו ב– DEA, חשיפה רבה לחומר משנה את תפקודי הכבד והכליה. חומר זה עלול לגרום לסרטן עור ולאלרגיות.

Aluminum– אלומיניום, נמצא לרוב בדאודורנטים, תפקידו לאטום את נקבוביות העור ולמנוע הפרשת זיעה. זיעה אמורה להיות מופרשת מהגוף, זו אחת הדרכים של הגוף להיפטר מפסולת. כאשר הפסולת אינה יוצאת החוצה, היא עלולה להגביר סיכוי לגירויים ודלקות ואף לסרטן. יש הטוענים שהאלומיניום עלול לגרום לאלצהיימר ושהוא מעלה את השכיחות לסרטן השד. נמצא: בעיקר בדאודורנטים.

Talc– טלק הוא מינרל המצוי בדרך כלל בסלעים, מעבדים אותו (ריסוק, טחינה, ייבוש) ובכך מתקבל תוצר הדומה לאסבסט. נמצא בגוון רחב מאוד של מוצרים. לא בריא להשתמש בטלק, מאחר והוא נכנס לריאות, מצטבר בהן ולא מצליח לצאת. עלול לגרום לסרטן וביניהם לסרטן השחלות.

Cationic surfactants
יכול להופיע בשמות נוספים:
Cetalkonium chlorid, Stearalkonium chloride,Benzalkonium chloride, Cetrimonium chloride.
מקורם בתעשיית הנייר והבד, משמשים כמרככים וכחומר נגד חשמל סטטי. נמצאים בעיקר במרככי שיער, אם כי בטווח הארוך, הם גורמים לשיער להיות יבש ושביר. עלולים לגרום לאלרגיות. במקרה בליעה, החומר עלול להיות קטלני.

 

אהבתם? מוזמנים לשתף!

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב print
שיתוף ב email

עדיין לא קיבלתם את השיעור "בריאות בכמה צעדים פשוטים"?

יכול לעניין אותך גם…

Don`t copy text!
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן